ponedeljek, 20. avgust 2012

Nasilje rodi nasilje, lepši svet pa rodi le sprememba v naši zavesti

Med pospravljenjem posode sem začela poslušati zgodbo o Argentini v sedemdesetih letih. Če pogledaš celoten potek takratne »revolucije« in vseh drugih revolucij, vidiš, da je nasilje rodilo samo nasilje, vsaj v večini primerov je tako. To nas uči zgodovina že tisočletja, a še vedno tega nismo doumeli. Ob gledanju dokumentarnega filma si nisem mogla kaj, da ne bi videla, da smo mi, Slovenci, točno na isti točki. Na oblasti se različne skupine bojujejo med sabo. Nasilje je zaenkrat še v povojih, v besedni obliki. A ko pride do tega, da je kriza in občutek krivice, da vsi nismo enakopravni, tako velik, nasilje kaj hitro izbruhne v večjih razsežnostih. A to res potrebujemo? A nimamo zato zgodovine v šolah? 

Kaj torej storiti, da se nasilje v svetu neha?

Albert Einstein je rekel, da problema ne moremo rešiti z enakim načinom mišljenja, kakršno ga je ustvarilo. To potrjujejo tudi moje lastne izkušnje. Situacijo, v kateri se nahajamo, rešimo lahko le tako, da spremenimo naše razmišljanje, naše prepričanje, našo zavest.

Ghandi pa nam pomaga iti še dalje: ''Bodi sprememba, ki jo želiš videti.'' Torej, če ne želimo več nasilja, bodimo sami nenasilni. Temu se pridružuje tudi Steve Pavlina, ameriški motivacijski govornik in podjetnik. O tem, kako rešiti svetovne konflikte, meni tole:

»The best thing you as an individual can do to reduce violence in the world is to raise your own level of consciousness. As you move away from fear and towards unconditional love, you reduce and then eliminate your own violent tendencies. You stop competing and start cooperating. You shift from scarcity to abundance. You stop worrying and start contributing.

The more conscious you become, the more people at lower levels you counterbalance, and the more brightly you shine as a beacon to others, inspiring them to become more conscious as well. Once enough people make this shift, the rest of the world will follow suit, and violence will cease to be with us.

This will take some time, but there are many people consciously working towards this goal already.«

Najprej spremenimo torej naše lastno razmišljanje, naša lastna prepričanja. S to novo zavestjo pa vplivajmo nato na svet, kot si ga želimo. 

Toliko je možnosti, kako lahko spremenimo svet, brez da se borimo proti sistemu. Samo spremenimo svoje razmišljanje in začnimo počasi uvajati okrog sebe spremembe kot jih na primer Jessica Jackley, soustanoviteljica Kiva.org (njeno delo z mikroposojili prinaša novo moč in upanje ljudem, ki živijo z nekaj dolarji na dan). Pripenjam njen ganljiv video, ki me vedno znova navdihuje: 



Tu Jessica pravi: »Zgodbe, ki jih pripovedujejo o nas, so zelo pomembne. 

Zgodbe, ki jih pripovedujemo sebi o svojih lastnih življenjih, so pomembne. 

Mislim, da je najbolj pomembno, kako smo udeleženi v zgodbah drug drugega.« 

Je mogoče v zadnji povedi skrit eden izmed načinov razmišljanja, ki lahko polepša svet? Da začnemo dajati pozornost temu, kako lahko uresničimo sebe skozi dajanje družbi in ne razmišljamo smo o pravicah in o užitku, ki nam ga potrošniška družba v tem trenutku ponudi? 

Ko utegnem, dodam še kakšen primer, do takrat pa grem spreminjat svoje razmišljanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar