petek, 30. januar 2015

Poanta dajanja po Gandhiju

Vam predajam sporočilo, ki ga je Gandhi za mesec februar zaupal nam vsem:

»Ali kdaj pomislite, da niste srečni, ker enostavno preveč razmišljate o tem, kaj dobiti od okolice?

Stalno se trudite čim več dobiti od šefa, sodelavcev, partnerja, otrok. Če vam ne dajo tega, kar potrebujete, ste užaljeni, jezni, agresivni, se umaknete v svojo votlino. 



Pa kdaj razmislite, kaj bi vi lahko drugim dali?

Pa ne na splošno, ampak v danem trenutku.

Kaj v tem trenutku lahko naredite dobrega za druge?

Pa ne spet razmišljati s svoje egoistične perspektive, kaj mi je najbolj enostavno dati. Poglobite se vase in dokler ne najdete tistega, kar vam vname srce in vas cele vzplamti ter prevzame, da ste tako navdušeni, da si ne morete pomagati, da tega ne bi dali (storili) za drugo osebo, tega ne dajte (storite). Ko boste enkrat to naredili, boste začutili, kako je to navdihujoče. Druga oseba bo zagotovo navdušena. Vi pa si boste to želeli še ponoviti. Ko boste to naredili še drugič, tretjič, si ne boste več mogli pomagati, da ne bi tega stalno počeli. Dajanje je pekel, dokler daješ iz občutka dolžnosti. Ko pa je iz notranje potrebe, postane čisti užitek in najbolj plemenito dejanje, ki polni tako obdarovalca kot prejemnika. Naj bo mesec februar mesec za darovanje. Poskusite vsaj enkrat. Pa resnično ne dajte, dokler ne občutite take nuje po darovanju, da vas bo sicer razneslo. Potem boste videli, da bo mesec februar za vas najbolj čudovit mesec. Naj vas razvaja in osvobaja. Več kot daš, več dobiš. Poanta pa je v pravem načinu dajanja. To mnogi pozabijo, zato mislijo, da to ne deluje. 

Rad vas imam. Poklanjam vam še eno misel – Ne pustite se zavesti tistim, ki vam pravijo, da niste vredni ljubezni. Še kamen je je. Samo pojdite na cesto in sprašujte toliko časa, dokler ne naletite na nekoga, ki vam bo rekel, da vas ima rad in vas bo objel kot brata. Svet bo v trenutku drugačen. Včasih je potrebno začeti pri ljubezni tujca. Važno, da je ljubezen. In to osvobaja. Če ste talci, ujeti med sàmo ne-ljubezen, se obrnite na tujca. Mogoče bo njegov objem rešil tudi njega. Veliko takih zgodb sem videl v svojem življenju. Zaupajte mi, da deluje!«


Inštitut za sr(e)čno družbo

www.srecno.org

Ni komentarjev:

Objavite komentar