sobota, 19. november 2016

Kako in čemu torej narediti obred?

Ko imamo delavnice, vam pogosto rečem, da prinesite kakšno malenkost za pojesti za namen daritve. 

Pa dobim potem pogosto vprašanja, za kakšne daritve in obrede gre. 

Kako in čemu torej narediti obred?

Kaj je to za ena mistika, čaranje?

Obred, ritual je po domače povedano skupek nekih gest, dejanj, formulacij in invokacij, ki jih pogosto spremljajo tudi glasba, petje, ples, z namenom, da oseba, ki ga izvaja, izraža svoj odnos do svetega. V različnih tradicijah po svetu uporabljajo obrede običajno z namenom, da se za nekaj zahvalijo bodisi da prosijo za nekaj.

To počnem tudi jaz. Ne počnem nekih javnih obredov s točno določeno obliko, ampak intimne obrede z namenom priprošnje oziroma zahvale. Nobeni svetovni tradiciji ne sledim povsem dosledno, ampak izvajam obred v skladu s trenutnim namenom in tistimi bitji, katerim je obred namenjen. 

Običajno se tako bodisi umirim pri oltarju v svojem domu ali pa najdem začasni oltar kje v naravi.

Oltar pripravim v skladu z namenom le-tega in razpoložljivostjo v danem prostoru in času. 

Običajno kot daritev priložim nekaj hrane od enega izmed obrokov tistega dne, dodam kako jabolko, med, olje, maslo, oreške, kakav, čokolado, rozine… 

Nato se bitjem, katerim je namenjen obred oziroma daritev (duhovi prostora, angeli, vodniki, reiki mojstri, predniki itd.), bodisi zahvalim bodisi jih kaj poprosim. 

Nekaj časa še postojim pri oltarju, se kaj pogovorim z bitji.

Pred leti je bilo tudi meni osebno grozno darovati hrano. Od malega sem bila naučena, da se ne sme niti grižljaja hrane vreči v smeti. Še suh kruh smo spravili v neko jed ali ga popekli v pekaču. Hladilnik je pri meni vedno pod kontrolo. Hrane se ne meče stran! 

Tako nisem mogla verjeti, kako ljudstva, ki so praktično lačna, darujejo hrano. 

Toda s časom sem videla, kako so bitja, energije, ki jim daš košček kruha, dva bonbona, pol jabolka, žlico dobre juhe, hvaležna.

V bistvu gre zato, da damo od sebe nekaj najboljšega. Učimo se hvaležnosti do stvarstva in nismo navezani na stvari, pa četudi nam veliko pomenijo.

Zato spodbujam obrede in daritve, da se zavemo svoje majhnosti, ponižnosti, hvaležnosti do stvarstva in povezanosti z vsem. 

Tak kratek obred je čudovita oblika meditacije pa tudi nam pomaga pri spoznavanju tega, kaj si dejansko želimo. Vsaka priprošnja ima namreč možnost, da se uresniči. 

Tak obred lahko naredimo, kadarkoli to začutimo. Prijetno ga je izpeljati v družinskem krogu ob kakšen prazniku in nameniti daritev ter zahvale svojim prednikom. Sicer pa so že naši predniki take in drugačne obrede opravljali ob vseh večjih življenjskih prehodih in menjavi letnih časov. Ker ste me že večkrat nagovarjali, bomo konec decembra imeli kratko delavnico kako narediti tak obred zase in svoje bližnje (bomo pa tudi rekli kaj o drugih tradicijah po svetu).

Kogar zanima, da bi se nam pridružil, srčno vabljen, da pošlje sporočilo za dodatne info ali prijavo na institut@srecno.org.

Pa naj bo vse, kot si vaše srce želi :) Agatha ♥♥♥

Inštitut za sr(e)čno družbo


Ni komentarjev:

Objavite komentar