nedelja, 18. oktober 2015

Ko naj bi bila tančica med našim svetom in onostranstvom najtanjša ...

Počasi prihajata noč čarovnic in dan mrtvih, eden tistih praznikov v letu, ki ga večina zavestno obeležuje in ga ne izkoristi le za kak izlet ali poležavanje na kavču, ampak se prepusti tradiciji, ki ga ta praznik narekuje.

Dan spomina na mrtve je v Sloveniji državni praznik, ki ga v spomin na umrle obeležujemo prvega novembra. Na ta dan ljudje množično obiskujemo grobove in se s cvetjem ter prižiganjem sveč poklonimo mrtvim. Praznik je sekularna različica krščanskega praznika vseh svetih (Vsi sveti). Razlogi, zakaj je Cerkev uvedla praznik vseh svetih, naj bi nastali že kmalu po njeni uvedbi - število svetnikov naj bi tako narastlo, da se ni bilo več mogoče v bogoslužju spominjati vsakega posebej.

Starovercem pa ta praznik predstavlja enega glavnih temeljev v cikličnem letu in jih spominja na reinkarnacijo, pri čemer verjamejo, da se lahko ponovno rodimo kot človeške duše, lahko celo v živalski ali rastlinski obliki. Po fizični smrti gremo vsi v onstranstvu k Velesu.

Okrog prvega novembra naj bi bila tančica med našim svetom in onostranstvom najtanjša. To so dnevi v letu, ki so namenjeni povezovanju vseh duš, ki bivajo, ne glede na to ali trenutno živijo med nami ali so v drugih realnostih. V ta namen so že naši predniki ta čas uporabljali, da so svojim umrlim prednikom povedali tisto, kar je ostalo neizrečenega, povprašali za kak nasvet ali pa so pogledali v prihodnost. Dušam umrlih, ki še niso našle svoje poti, pa so v tem obdobju pomagali pri prehodu med svetovi. S tem namenom še danes prižigamo sveče, da se duhovom pokaže pot domov.

Po starih verovanjih naj bi na noč pred dnevom mrtvih (31. oktobra) mrtvi vstajali iz svojih grobov in tako ponovno prihajali na Zemljo ter obiskali svoje domove. Zaradi tega so se ljudje, prestrašeni, da bi srečali mrtve, skrivali za različnimi maskami in ustvarjali ogromno hrupa. Tako naj bi nastala noč čarovnic.

Da bi mi letos čim bolj izkoristili ta magični čas, se dobimo

v petek, 30.10., ob 19:00 na

povezovanju in komuniciranju z univerzalno zavestjo –

Moje čarovniške sposobnosti in modrosti prednikov.


Zaenkrat pa vam prilagam še fotografijo Bogdana Macarola iz spodmola Triglavca, kamor smo skupaj potovali ob enakonočju na obred plodnosti, rodovitnosti ter se tam zadržali dobri dve uri. Vmes pa se je marsikaj dogajalo. Zgornja skala naj bi predstavljala božanstvo Devača, spodnja pa Devo. Kot vidite na sliki, voda kaplja iz zgornjega na spodnjega ter tako oplaja Devo. Zdaj, ko imate fotografije, še enkrat prosite višji jaz, da vas popelje v ta spodmol, in poglejte, kaj vas zdaj čaka tam.




Uživajte na potovanju :) ♥♥♥ Agatha

Inštitut za sr(e)čno družbo
www.srecno.org

Ni komentarjev:

Objavite komentar