torek, 1. februar 2022

Kakšen je naš pogled na zgodovino in žensko v prazgodovinskem času?

Ali se kdaj vprašamo, kakšen je naš pogled na zgodovino?

Neka gospa je na AI-coachingu trdila, da se je zgodilo nekaj tako in tako, da je bilo s Titanikom tako in tako, da je bil dogodek 1971 tak in tak, dokler ni skozi proces dojela, da pogled na preteklost ni nekaj fiksnega. Z leti se spreminja. Obstaja pa tudi t.i. Rašmonov učinek, do katerega pride, ko različne priče različno opisujejo isti dogodek. Zgodovino tako ali tako pišejo zmagovalci oziroma tisti, ki imajo oziroma si vzamejo pravico, da o neki pretekli stvari zapišejo svoj pogled. Zgodovina je zgodba, ki jo zmagovalci pišejo ob vinu. :) Posamezna generacija pa glede na svojo raven zavesti, stanja duha in tehnologije pogleda na preteklost na svoj način in jo s tem po svoje preoblikuje. Podatki iz preteklosti se premešajo, dodajajo, spreminjajo. Tako se zgodovina ves čas spreminja, iz roda v rod popravlja, dopolnjuje in prilagaja potrebam časa. To lahko sami vidimo te dni, kako trenutna oblast skuša spreminjati našo skupno zgodovino.

Na podoben način zdaj prihajajo nove ugotovitve tudi glede ženske vloge v preteklosti oziroma še posebej v prazgodovinskem času.

Prazgodovinsko žensko si mnogi izmed nas predstavljamo kot Willendorfsko Venero, okroglo, s poudarjenimi atributi, ki ždi v jami in skrbi za otroke.


Pa to drži?

Kot regresoterapevtka bom iz izkušenj rekla, da to ne drži.

Čisto me je navdušila zanimiva dokumentarna oddaja, ki opisuje nove znanstvene ugotovitve. Tako dobimo povsem drugačen pogled na žensko iz tega časa naše skupne zgodovine in njeno vlogo v takratni družbi.

Toplo priporočam ogled na tej povezavi:


»Dokumentarna oddaja se s pričevanji znanstvenikov, posnetki prazgodovinskih najdišč ter s pomočjo animiranih in igranih prizorov prepričljivo sprehaja med sedanjostjo in preteklostjo in učinkovito pojasni, kdo so bile ženske v prazgodovini in kakšno vlogo so imele v svojih družinah in družbi. Oddaja razkrije, da gospa sapiens ni bila šibka in podrejena, temveč močna in borbena lovka. Znanstveniki so odkrili, da je skrbela za svoje telo in videz, da je obvladala mnoga znanja in veščine ter da so jo v skupnosti spoštovali, celo častili. LADY SAPIENS / Francija / 2021 / Režija: Thomas Cirotteau«

Lahko zdaj na vse, kar vemo, kar piše v zgodovinskih knjigah, pogledamo malo bolj od daleč, podvomimo v svoj spomin in se vzdržimo, ko tako branimo svoj prav, da bi bili pripravljeni iti v vojno zaradi tega?

Dobimo pogled od zgoraj, nam bo veliko lažje ♥♥♥ Agatha

Inštitut za sr(e)čno družbo




Ni komentarjev:

Objavite komentar