torek, 18. december 2018

Je vaša organizacija del lokalnega okolja?

Če smo poslovno aktivni (kot zaposleni ali pa imamo svoje podjetje), predstavlja naša vpetost v organizacijo dobršen del našega življenja. 

Na enak način je organizacija vpeta v svoje okolje in bolj kot se zaveda te svoje vloge, bolje ji gre. 

Že ko se umešča organizacijo v nek prostor, je tako dobro upoštevati energije tako v družbenem kot tudi fizičnem prostoru, čemur se žal pogosto posveča premalo pozornosti. 

V ta namen se je razvil tudi kitajski feng shui, prav tako pa so tudi naši predniki dobro poznali prostor in sodelovali z njim, tako da jih je podprl. Mi pa ga kratkoročno izkoriščamo, s tem vzpostavimo energijsko neravnotežje in slej ko prej se nam to lahko maščuje. Včasih so reke lepo meandrirale po poljih, napajale podtalnico. Tega današnji v kratkoročno zadovoljitev potreb usmerjeni človek ne upošteva več, zato je reke brez upoštevanja harmonije energij v prostoru po najkrajši poti speljal v morje. Podtalnice se praznijo, močvirja izginjajo, s tem pa se naravni krogotok spreminja. Tako se vzpostavlja novo ravnovesje in vprašanje je, ali je dolgoročno to v najboljše dobro človeka. To bo najbrž pokazal samo čas. Zaenkrat pa nam narava sama kaže, da je nismo poslušali, tako da nam zaliva kleti, prinaša vedno bolj trdovratne bolezni in škodljivce. 

Kako to vpliva na našo organizacijo in nas same? 

Kaj lahko storimo v novem letu, da bi naša organizacija bolje sodelovala z lokalnim okoljem?

Po skypu sva se dobila z direktorjem podjetja, ki je veliko delal v mednarodnem okolju. Bili so uspešni, a prihajalo je do določenih težav in nezadovoljstva med zaposlenimi. 

Ugotovila sva, da morajo povečati udeleženost v lokalnem prostoru, se povezati s sosednjimi podjetji.

V treh mesecih mi je pisal, da se je večina težav uredila. Celo sodelovanje s tujino se je občutno povečalo, tako da za letošnje leto pričakujejo rekordne rezultate :) 

Inštitut za sr(e)čno družbo

Ni komentarjev:

Objavite komentar